Philipp Trommlers Blog

FOSDEM 2024: Et blik tilbage

Sidst weekend var jeg i Bryssel for FOSDEM'en. Som altid var det virkeligt dejligt at være der og jeg fortryder ikke engang at jeg har kørt otte timer mere end jeg var på messen.

Udgivet (modificeret ) af Philipp Trommler. Denne artikel er også blevet oversat til: de, en.

Det mærkelige er, at jeg kan ikke engang sige præcist, hvorfor jeg er der igen og igen. Jeg ser, lærer og hører kun sjældent noget virkeligt nyt på FOSDEM'en, fordi jeg er altid relativ up-to-date i Open-Source verden1. Og jeg kunne lige så godt bare se livestrømmerne og optagelserne2.

Jeg tror, at jeg er nu mere drevet af ønsket om at være der. At se de andre; følelsen af ikke at være den eneste, der bekymrer sig om det hele; at repræsentere community'et offentligt; at give ansigter til alle de naver; "at lugter gnuen".

Men det betyder ikke, at foredragene var dårlige. Hele lørdag eftermiddagen var jeg i "Debuggers and analysis tools devroom" og i søndag morges i "Open Hardware and CAD/CAM devroom". Begge var meget godt organiseret3 og har haft nogle fremragende foredrag. Desværre gjorde jeg den bekymrende observation i begge rum, at de mennesker, der er interesseret i de emner, bliver bare ældre med mig og at der var meget få unge mennesker.

Måske er dette indtryk forkert, men hvis ikke, skulle vi arbejde på at lave det fundamentale spændende igen. For uanset hvor serverless et workflow måtte være, nogen må arbejde på de low-level ting, som driver det. Og denne idé rører et andet emne, jeg har tænkt på i de sidste dage: Jeg er ikke mere så meget interesseret i de bare "Et eller andet Open-Source" foredrag. Free Software virker bare for mig og der er ingen grundlæggende tekniske problemer ind, som skal løses. Emnerne, som jeg synes vigtigere om nu, er Open (og Free!) Hardware og (hold vejret) community'er og politik. De måske vigtigste foredrag og devroom'er i år handlede om CRA og PLD, og så om EU politik.

Tilbage til de "normale" foredrag vil jeg læg især vægt på Joey Castillo, som har lavet med "Comprehensible Open Hardware: Building the Open Book" den bedste foredrag for mig i år. Den indeholdt også ikke noget nyt for mig, men den var meget veludført og opmuntrede.

Ellers vandrede jeg fra foredrag til foredrag og har eksempelvis haft lykken, at få en plads i "So you think you know Git" af Scott Chacon4. Under hans foredrag var den hele "La Fontaine" fuldstændig optaget og folk blev smidt ud. Og så ja, det var i det mindste så fyldt som i de år før.

Som hvert år var jeg chokeret5 over tilstanden af ULBs bygninger, især U og AW. Huller i væggene, toiletter uden lys (eller vinduer!), skidt og møg overalt. Jeg er fascineret, hvor mange penge man har til alle de bygninger af de forskellige EU institutioner og hvor få til uddannelsesinstitutioner6. Man kunne diskutere, hvis det er måske ønsket præcist i denne måde.

Så, hvad tager jeg af det hele? Først, virkelig mange spændende foredrag jeg skal indhente. Anden, forventningen om næste FOSDEM, den 25. fødseldag! Og sidst, men ikke mindst, følelsen, at — i det mindste med software og hardware — ikke alt er lort og at der er virkeligt mennesker, der bekymrer sig.

  1. i det mindste i den del jeg er interesseret i
  2. Det, hvis man er ærlig, er man jo nødt til at gør med 80% af de ting man er interesseret i alligevel, fordi det er bare umuligt at se alting live.
  3. man kunne næsten sige professionelt
  4. som har også inviteret til en after-show fest i Waff, at annoncere hans nye Git client
  5. og så igen?!
  6. eller generelt en skønere by

Gemt under Community. Tags: fosdem.

Vil du kommentere på denne artikel? Skriv til mig på blog [at] philipp-trommler [dot] me!

Artikler fra blogs, jeg følger på nettet

Static Actor–Motivation Forecasting: Peace in Middle East
via Two-Wrongs, February 11, 2024

How to create a Secure, Random Password with JavaScript
via Hanno's blog, February 10, 2024

I recently needed to create a random password in a piece of JavaScript code. It was surprisingly difficult to find instructions and good examples of how to do that. Almost every result that Google, StackOverflow, or, for that matter, ChatGPT, …

Figure out who's leaving the company: dump, diff, repeat
via Writing - rachelbythebay, February 9, 2024

One common element of the larger places where I've worked is that they tend to have a directory service of some sort that keeps track of who's an employee and who isn't. You can learn some interesting things by periodically dumping that list …

Genereret af openring